FAQs hulp

Faq’s hulp

  • Hoe kan ik sparen zonder moeite?

    Er zijn verschillende spaartips.


    De meest succesvolle is automatisch sparen. Dit houdt in dat je iedere maand automatisch een bedrag laat overmaken van jouw bankrekening naar jouw spaarrekening. Sparen gaat dan snel: als je per maand 10euro automatisch spaart, heb je aan het eind van het jaar al 120 euro.


    Andere spaartips van het NIBUD:


    • Zet extra inkomsten apart
    • Spaar koopzegels, i.e. van Albert Heijn of Jumbo
    • Spaar met een doel
    • Start met pinsparen
    • Spaar via de ziektekostenverzekeraar
  • Ik wil graag hulp bij het verruimen van mijn inkomen. Welke mogelijkheden zijn er om mijn inkomen te vergroten? En (hoe) Stichting Humentum mij hierbij adviseren?

    Inkomensverruimende middelen zijn manieren om jouw inkomen aan te vullen, vaak met hulp van de overheid. Enkele voorbeelden van inkomensverruimende middelen zijn:


    1. Toeslagen. Ga naar www.belastingdienst.nl voor de aanvraag van toeslagen.
    2. Kwijtschelding van belastingen. Ieder jaar ontvang je een aanslag voor de gemeentebelasting en de waterschapsbelasting. Als jij deze belastingen niet of moeilijk kan betalen dan vraag je kwijtschelding aan. Informatie over kwijtschelding vind je altijd bijgevoegd bij de aanslag.
    3. Kinderbijslag. Heb jij kinderen? Dan ontvang je iedere drie maanden kinderbijslag. De hoogte van de kinderbijslag vind je hier.
    4. Tegemoetkoming schoolkosten en studiefinanciering. Schoolgaande en studerende kinderen zijn duur. Gelukkig zijn er allerlei manieren om dit een beetje goedkoper te maken. Ga naar DUO.nl voor financiële bij studerende kinderen. Voor een tegemoetkoming schoolkosten ga je naar de gemeente.
    5. Regelingen en fondsen. Gemeenten hebben vaak regelingen voor mensen met een lager inkomen. Denk bijvoorbeeld aan de meedoen-regeling voor sport. Vraag jouw gemeente zelf welke regelingen zij hebben.

    Ben jij na de bovenstaande tips nog op zoek naar mogelijkheden om jouw inkomen te verruimen? Neem dan contact op met St. Humentum. Een Budgetcoach ondersteunt jou bij het aanvragen van toeslagen, de kwijtschelding van belastingen en andere mogelijke inkomensverruimende middelen.

  • Ik wil graag hulp bij het aanvragen van toeslagen. Welke toeslagen zijn er? En (hoe) kan Stichting Humentum mij helpen bij het aanvragen van toeslagen?

    Toeslagen vallen onder inkomensverruimende middelen. Met toeslagen kan je dus jouw inkomen verbeteren.


    De hoogte van de toeslagen zijn altijd afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en inkomen. Ook zijn er altijd een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op deze toeslagen. Houd dit goed in de gaten.


    Op de website van de Belastingdienst check jij snel en gemakkelijk op welke toeslagen jij recht hebt.


    Er zijn verschillende soorten toeslagen, zoals:


    • Huurtoeslag;
    • zorgtoeslag;
    • kinderopvangtoeslag;
    • kindgebondenbudget.

    Het kindgebondenbudget hoef je niet zelf aan te vragen, maar ontvang jij vanzelf als je er recht op hebt.

  • Welke websites en apps helpen mij om mij aan mijn budget te houden en mijn uitgaven te verminderen?

    Op de volgende apps en websites vind je veel informatie over budgetteren en het verminderen van uitgaven.


    • NIBUD: bespaartips van de geld-expert van Nederland.
    • Leukegeit: handige bespaartips van Leukegeit.
    • Knab: verlaag jouw vaste lasten via deze 11 simpele stappen.
    • Dyme: Dyme is dé app om inzicht in jouw inkomsten- en uitgavenpatroon te krijgen.

    Huishoudboekje-apps, zoals Dyme, zijn populair onder jongeren en zeer nuttig om op gemakkelijke wijze jouw inkomsten- en uitgavenpatroon bij te houden. Een aantal van de beste huishoudboekje-apps vind je hier.

  • Ik wil mijn uitgaven verminderen of beter beheren. Welke tips heeft Stichting Humentum?

    Uitgaven verminderen begint met het maken van een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Dat doe je door een maand– en jaaroverzicht te maken.


    Het NIBUD Persoonlijk Budgetadvies is een hulpmiddel om een duidelijk overzicht te krijgen van jouw inkomsten en uitgavenpatroon. Door het NIBUD Persoonlijk Budgetadvies te doorlopen weet jij direct of je geld overhoudt aan het einde van de maand.


    Geef je te veel uit? Dan kan je een beter balans tussen inkomsten en uitgaven nastreven door te besparen. Denk aan:


    1. Minder uitgeven aan boodschappen.
    2. Kritisch zijn op jouw uitgavenpatroon. Vraag jezelf altijd eerst: is deze uitgave noodzakelijk?
    3. Check je verzekeringen. Niet alle verzekeringen zijn noodzakelijk.
    4. Zet abonnementen stop.
    5. Zet lidmaatschappen stop.
    6. Verander jouw mobiele telefoon en tv-abonnementen. Deze kunnen vaak goedkoper.
    7. Verander van energiemaatschappij wanneer het contract afloopt.
    8. Overweeg energie- en waterbesparende maatregelen.
    9. Neem de autokosten onder de loep. En is het bezit van een auto echt noodzakelijk?
    10. Bespaar op jouw hypotheek.

    Wil jij graag hulp bij het opstellen van een maand- of jaaroverzicht? Of wil je graag persoonlijke besparingstips? Neem dan contact op met Stichting Humentum, een Budgetcoach kan helpen!

  • Hoe ziet een gezond budget eruit?

    Een gezond budget (of uitgavenpatroon) betekent dat jouw inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn. Daarnaast lukt het jou om onderscheid te maken tussen wat jij wilt kopen (een nieuwe telefoon) en wat je daadwerkelijk nodig hebt (avondeten). Je maakt dus bewuste keuzes over waar jij jouw geld aan uitgeeft.

  • Hoe voorkom ik schulden?

    Wil jij een onafhankelijke blik op jouw inkomsten en uitgaven? Of wil je weten hoe je kan sparen of bezuinigen?


    Het NIBUD Persoonlijk Budgetadvies is een slimme tool die je kan gebruiken om inzicht te krijgen in waar jij geld aan uitgeeft en hoe jij het financieel doet in vergelijking met anderen. Je ontvangt nuttige tips die helpen bij het maken van geldkeuzes. Check het NIBUD Persoonlijk Budgetadvies.


    Wil je liever persoonlijk advies van een Budgetcoach?


    Neem dan contact op met Stichting Humentum. Stuur een mailtje naar info@humentum.nl met daarin jouw financiële vraag.

  • Ik heb geen schulden, maar mijn financiële situatie is recentelijk veranderd. Ik kom daardoor niet of bijna niet rond van mijn inkomen en ben bang dat ik daardoor in de schulden kom. (Hoe) kan Stichting Humentum mij helpen?

    Pas op! Jouw financiën lopen mogelijk uit de hand. Er is daarom dringend inzicht nodig in jouw inkomsten- en uitgavenpatroon. Zo kan jij je gemakkelijker aanpassen aan de nieuwe situatie.


    Een Budgetcoach van Stichting Humentum ondersteunt jou bij het opstellen van een budgetplan.


    Neem voor hulp contact op via 070-2173073. Of stuur een mailtje naar info@humentum.nl.

  • Ik heb schulden en moet mogelijk de schuldhulpverlening of schuldsanering in. Wat houdt dit in?

    Schuldhulpverlening verloopt via een aantal fases. Voor de start van schuldhulpverlenings- of schuldsaneringstraject wordt jouw situatie al onder de loep genomen.


    • Er wordt gekeken of jij in aanmerking komt voor de schuldhulpverlening of de schuldhulpsanering. Zijn jouw schulden binnen 36 maanden (of 3 jaar) op redelijke wijze af te betalen? Dan kom je niet in aanmerking voor een schuldhulpverleningstraject. Jij kan namelijk jouw schulden voor 100% af betalen binnen een redelijke termijn. *
    • Er wordt gekeken of jouw schulden middels een minnelijk traject (buiten de rechtbank om) of middels een wettelijk traject (met tussenkomst van de rechtbank) wordt afgehandeld.
    • De schuldhulpverlener (iemand die jou helpt, ondersteunt en toeziet dat je je aan de regels houdt) checkt of de schuldeisers akkoord gaan met een mogelijk schuldhulpverlenings- of schuldsaneringstraject.

    Kan er een traject worden opgestart?


    Dan wordt allereerst jou ‘Vrij te laten bedrag’ (Vtlb) bepaald. Dit bedrag houd jij over als ‘spaarpotje’ om de dagelijkse boodschappen en de vaste lasten te voldoen. Je leeft dan op bijstandsniveau. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van jouw persoonlijke situatie.


    Het jouw inkomen dat boven het Vrij te laten bedrag (Vtlb) uitkomt, wordt gedurende 36 maanden (3 jaar) gespaard door de schuldhulpverlener. Het gespaarde bedrag wordt na 36 maanden (ofwel 3 jaar) verdeeld over de schuldeisers.


    Het gespaarde bedrag is mogelijk niet genoeg om alle schuld mee af te betalen. Daarom dienen schuldeisers eerst akkoord te gaan met het voorstel voor het schuldhulpverleningstraject voordat dit traject daadwerkelijk van start gaat.


    Accepteren de schuldeisers het voorgestelde bedrag en gaan zij akkoord met het voorstel? Dan wordt na afloop van het traject van 36 maanden (3 jaar) de rest van jouw schulden kwijtgescholden.


    Na afloop van het traject, als je de 36 maanden, goed hebt doorlopen, betaalt de schuldhulpverlener het gespaarde bedrag aan de schuldeisers. Na deze periode heb jij niet langer een zogenoemde ‘uitstaande schuld’. Mits je natuurlijk geen nieuwe schulden maakt.


    ———


    * Schakel wel de hulp in van Stichting Humentum. Een Budgetcoach helpt uit te zoeken of je in aanmerking komt voor een 100% afbetaling via een kredietbank. Een lening bij de bank kan overzicht bieden. Door alle schuldeisers middels een lening te betalen houd jij maar één schuldeiser (de bank) over.

  • Ik heb NU financiële hulp nodig. Wat moet ik doen?

    Neem direct contact op via 070-2173073. Of stuur een mailtje naar info@humentum.nl. Vermeld in deze mail duidelijk dat (en waarom) jij direct hulp nodig hebt.

  • Het energiebedrijf en/of drinkwaterbedrijf wil mij afsluiten van elektriciteit, gas en/of water. Wat moet ik doen?

    Jouw schulden dreigen uit de hand te lopen. Er is dringend actie nodig. Stichting Humentum kan tips geven over de stappen die jij direct dient te ondernemen. Een Budgetcoach van Stichting Humentum ondersteunt jou bij het nemen van deze stappen.


    Neem direct contact op via 070-2173073. Of stuur een mailtje naar info@humentum.nl. Vermeld in deze mail duidelijk dat jij mogelijk je van het gas, elektriciteit en/of water wordt afgesloten.

  • De woningcorporatie of verhuurder wil mij het huis uitzetten. Wat moet ik doen?

    Jouw schulden dreigen uit de hand te lopen. Er is dringend actie nodig. Stichting Humentum kan tips geven over de stappen die jij direct dient te ondernemen. Een Budgetcoach van Stichting Humentum ondersteunt jou bij het nemen van deze stappen.


    Neem direct contact op via 070-2173073. Of stuur een mailtje naar info@humentum.nl. Vermeld in deze mail duidelijk dat jij mogelijk je huis wordt uitgezet.

  • Ik heb problematische schulden (schulden die zorgen voor grote financiële problemen waardoor ik mijn basisbehoeften, zoals boodschappen, huur, water/gas/elektriciteit of zorgverzekering niet meer kan betalen) en heb dringend hulp nodig. (Hoe) kan Stichting Humentum mij helpen?

    Neem direct contact op via 070-2173073. Of stuur een mailtje naar info@humentum.nl. Vermeld in deze mail duidelijk dat jij problematische schulden hebt. Stichting Humentum neemt zo snel mogelijk contact met jou op.


    Prioriteit zijn noodsituaties zoals huisuitzetting of afsluiting van water of gas/licht. Vermeld bij een eerste contact met Stichting Humentum altijd dat er een noodsituatie dreigt. Dit probleem wordt allereerst verholpen door met de schuldeiser(s) in gesprek te gaan.


    Daarna dient er een overzicht opgesteld te worden. Daarin staan alle inkomsten, uitgaven en schulden vermeld. De Budgetcoaches van Stichting Humentum ondersteunen bij het opstellen van een maand- en jaaroverzicht. Samen kijken jullie of snijden in uitgaven een mogelijkheid is en of inkomensverruimende middelen mogelijk een uitkomst bieden. Door uitgaven te verminderen of inkomsten te vergroten is er meer budget voor het afbetalen van schulden.


    Blijkt dan dat de schulden dusdanig problematisch zijn, dan word je doorverwezen naar de schuldsanering. Stichting Humentum blijft je bijstaan na de doorverwijzing.

  • Ik heb (niet-problematische) schulden en wil graag hulp bij het aflossen. (Hoe) kan Stichting Humentum mij helpen?

    Overzicht van en inzicht in inkomsten, uitgaven en schulden. Dát is het belangrijkste als het financiële vraagstukken betreft. Een goed overzicht voorkomt dat schulden problematisch worden.


    De Budgetcoaches van Stichting Humentum ondersteunen bij het opstellen van een maand- en jaaroverzicht. Samen met de Budgetcoach kijk jij of snijden in uitgaven een mogelijkheid is en of inkomensverruimende middelen mogelijk een uitkomst bieden. Door uitgaven te verminderen of inkomsten te vergroten is er meer budget voor het afbetalen van schulden.

  • Ik heb geen of weinig inzicht in mijn inkomsten en uitgaven. Kan Stichting Humentum mij helpen?

    Soms weet je niet zo goed meer hoeveel geld er iedere maand binnenkomt en wat je precies uitgeeft. Het overzicht is kwijt.


    Een Budgetcoach van Stichting Humentum helpt jou door samen met jou een maand- en jaaroverzicht te maken. Blijkt dat je meer uitgeeft dan er binnenkomt, dan helpt de Budgetcoach jou om dit weer in balans te krijgen.


    De Budgetcoach geeft tips om te besparen op uitgaven, maar denkt ook mee over mogelijk inkomensverruimende middelen (i.e. huur-of zorgtoeslag).

  • Ik heb mijn post al een tijdje ongeopend liggen. (Hoe) kan Stichting Humentum mij helpen?

    Als je financiële problemen helpt kan iedere (financieel gerelateerde) brief overweldigend zijn. De Budgetcoaches van Stichting Humentum ondersteunen jou hierin. Samen met jou openen wij deze post en creëren we overzicht. De verantwoordelijkheid ligt bij jou, maar de nodige ondersteuning van Stichting Humentum maakt het makkelijker. Verder maken we een plan voor de toekomst.


    Heb jij ongeopende brieven liggen? Stuur een mailtje naar info@humentum.nl.

  • Wat is schuldhulpverlening? Zijn er verschillende soorten schuldhulpverlening? En biedt Stichting Humentum schuldhulpverlening aan?

    Schulden kunnen zeer problematisch zijn. Schuldeisers sturen aanmaningen, er staat een deurwaarder voor de deur of je wordt mogelijk het huis uitgezet. In dat geval is de schuldhulpverlening of schuldsanering een mogelijke oplossing.


    Bij schuldhulpverlening worden inkomsten, uitgaven en schulden beheerd door een schuldhulpverlener. Het doel is om schulden zo snel mogelijk af te betalen. Allereerst wordt er een overzicht gemaakt van inkomsten en uitgaven. Daarna wordt een budget opgesteld dat gebruikt wordt als leefgeld. Het bedrag dat overblijft wordt maandelijks door de schuldhulpverlener uitgekeerd aan de schuldeisers. Dit traject kan tot drie jaar duren, afhankelijk van de hoogte van het budget en de schulden. De schuld wordt 100% afbetaald.


    Is 100% afbetaling binnen drie jaar niet mogelijk? Dan biedt de schuldsanering uitkomst. In de schuldsanering krijg je te maken met een Vrij Te Laten Bedrag (VTLB). Dit is een wettelijk bepaald bedrag dat jij overhoudt als ‘spaarpotje’ om de dagelijkse boodschappen en de vaste lasten te voldoen. Je leeft dan op bijstandsniveau. De schuldsaneerder heeft berekend dat jij onmogelijk in 3 jaar alle schulden kan afbetalen. Hij/zij maakt daarom afspraken met de schuldeisers over het te betalen bedrag en doet een voorstel om de schulden in drie jaar tegen finale kwijting af te betalen. Dit traject mag maximaal 36 maanden (of 3 jaar) duren. Na 3 jaar wordt het restant van de schulden kwijtgescholden.


    Bij Stichting Humentum zijn er voldoende Budgetcoaches die jou ondersteunen in het schuldhulp- of schuldsaneringstraject. Bijvoorbeeld door samen te onderzoeken of uitgaven verminderd kunnen worden.


    Let wel, de Budgetcoaches zijn geen schuldhulpverleners of schuldsaneerders.

  • Ik wil vrijwilliger en/of Budgetcoach worden. Hoe meld ik mij aan?

    Stichting Humentum richt zich voornamelijk op mensen met een niet-Nederlandse culturele achtergrond. Daarom zoeken wij anderstaligen. Spreek jij een andere taal en wil jij vrijwilliger worden? Stuur een mailtje naar info@humentum.nl en meld je aan.


    Stichting Humentum zoekt ook vrijwilligers die met andere taken kunnen helpen, zoals de website of mensen die onderdeel van het bestuur willen zijn.


    Zie verder onze pagina over vrijwilligers.

  • Ik heb geen Nederlandse achtergrond. Welke talen spreken de Budgetcoaches?

    De Budgetcoaches van Stichting Humentum spreken de volgende talen:


    • Nederlands
    • Engels
    • Turks
    • Marokkaans
    • Pools

    Stichting Humentum hoopt op termijn nog meer talen aan te kunnen bieden.

  • Ik heb een afspraak met een Budgetcoach. Hoelang duurt een traject met een Budgetcoach en hoe verloopt dit traject?

    De lengte van het traject is afhankelijk van de financiële hulpvraag. Soms zijn mensen geholpen met het op orde brengen van hun financiën. Dit kan in één tot vijf afspraken. Anderen hebben schulden of zeer weinig inzicht in hun inkomsten en uitgaven, en dienen daardoor voor langere tijd begeleid te worden. Dit kan maanden, soms jaren duren. Kortom, hoe lang en intensief we samen aan de slag gaan, is afhankelijk van je huidige situatie en wat je wilt bereiken.


    Jouw allereerste contact met een Budgetcoach van Stichting Humentum omvat een intakegesprek. In dit gesprek stellen we de hulpvraag vast en worden doelen opgesteld.


    De Budgetcoach komt met een (stappen)plan om jou te helpen. De Budgetcoach bespreekt dit plan met jou en samen bepalen jullie hoeveel hulp en begeleiding er nodig is om de financiële problemen op te lossen. Er volgen dan meer afspraken waarin je samen met de Budgetcoach aan de slag gaat.

  • Ik heb een afspraak met een Budgetcoach. Hoe bereid ik mij voor?

    Het is van belang dat jij open en eerlijk bent over jouw financiële situatie en eventuele schulden. Maar ook over het ontstaan van de schulden. Daarnaast moet je gemotiveerd zijn om de problemen op te lossen. Het oplossen van schulden begint met een goed overzicht van inkomsten, uitgaven en alle schulden. Neem daarom een overzicht hiervan mee naar het eerste gesprek.


    Heb je geen overzicht van jouw financiële situatie? Schrijf dan alvast jouw inkomsten en uitgaven op. Een Budgetcoach helpt je om een overzicht te maken.

  • Wat moet ik doen om hulp van een Budgetcoach te krijgen?

    Stuur een mailtje naar info@humentum.nl. Meld daarin:


    • Jouw contactgegevens;
    • Jouw vraag of hulpvraag;
    • De taal/talen die je spreekt als Nederlands niet jouw eerste taal is.

    Of vul het contactformulier in en Stichting Humentum neemt zo snel mogelijk contact met je op.


    Let op: Bij dringende vragen bel je naar 070-2173073.

  • Wat kan ik een Budgetcoach vragen? Wat doet de Budgetcoach niet?

    Je kan een Budgetcoach alles vragen. Er is geen (financiële) vraag die wij te gek vinden.


    Maar let op, jouw Budgetcoach is er om te helpen en om vragen te beantwoorden. Hij of zij is niet verantwoordelijk voor jouw financiën. De Budgetcoach stimuleert je dan ook om zoveel mogelijk zelf te doen (met onze hulp).

  • Wanneer heb ik een Budgetcoach nodig? Met welke vragen of problemen kan een Budgetcoach mij helpen?

    Heb jij problemen om rond te komen, wil jij iets aan jouw schulden doen of wil jij gewoon informatie over (beter) budgetteren?


    Dan kun je bij ons terecht. Stichting Humentum helpt je bij financiële vragen.


    We kijken samen wat de beste oplossing is en/of er ruimte is voor verbetering.

  • Wat is een Budgetcoach?

    Een Budgetcoach helpt je bij financiële vragen en problemen.

    Bijvoorbeeld bij vragen over:


    • Schulden;
    • Het in balans krijgen van inkomen en uitgaven;
    • Het aanvragen van toeslagen;
    • Het beperken van uitgaven;
    • Het verruimen van inkomsten.
Share by: